Kickboks nedir ve öğrenmek çocuğun ne işine yarayacak
Kickboksu özetlemek gerekirse taekwondo ve boksun birleşimidir diyebiliriz. Bu sebeple vücudun hem üst bölgesini hem de alt bölgesini olabilecek en iyi şekilde çalıştırmaktadır. Kökeni muay thai ya da bilinen ismiyle Tayland boksuna dayanmaktadır. Savunma ağırlıklı bir dövüş sporu değildir. Çoğunlukla en iyi savunmanın saldırı olduğunu kabul eder.
Bu temel bilgilerin ardından temel amacımızın dövüşçü yetiştirmek olmadığını bir kez daha belirtmek gerekiyor.
Günümüz şehir şartlarının vahşi batıdan hallice olduğunu maalesef kabul etmemiz gerekiyor ve bu vahşi ortamdan yalnızca yetişkinler etkilenmiyor. Her zaman çok savunmasız kalan çocukların bir nebze de olsa kendilerini savunabilmelerini sağlamak için farklı bazı branşlardaki gibi hayâl ürünü teknikler yerine gerçek hayatta yani sokakta karşılığı bulunan kickboks teknikleri kimi zaman hayati önem taşımaktadır. Her sağlıklı birey gibi bizim temennimiz de öğrenilenlerin yalnızca spor olarak kalması ama günümü yaşam koşullarını göz ardı etmemiz mümkün değil. Bahçede oynarken, okul çıkışında ya da arkadaşından dönerken sokakta sıkıştırılan, saldırıya uğrayan bir çocuğun kendini biraz olsun koruyabilmesi tamamen savunmasız olmasından daha iyidir.
Kickboks ya da herhangi diğer branş hiç kimseyi süper kahraman yapamaz. Saldırı durumunda kişinin kendini savunabilmesi fiziksel yeterlilik, psikoloji, ortam, saldırganın sahip olduğu koşullar gibi pek çok değişkene bağlıdır ama şunu biliyoruz ki bir, sıfırdan büyüktür ve keşke demek sorunlara çözüm olmuyor.
Neden yetişkin grubu yerine kickboks çocuk grubu
Yetişkinlerin fiziksel ve zihinsel gelişimleri tamamlandığından eğitim sistemleri çocuklara göre çok farklıdır. Kas ve iskelet sistemi kuvvetli bir yetişkin yalnızca tekniğini geliştirdikten sonra kum torbasına vurmaya ya da tatlı-sert müsabakalara başlayabilir. Düşünsel kontrolü bir çocuğa göre çok daha yüksektir ve kendisinin ya da beraber çalıştığı kişinin hangi koşulda sakatlanacağını öngörebilir. Fakat çocuklarda bedensel farkındalık ve empati becerisi gibi düşünsel yetenekleri henüz tam anlamıyla gelişmediği ve çoğu zaman kontrol dışı olduğundan sakatlanma ihtimali yüksektir.
Gelişim koşullarının yanında henüz gücü kuvveti tam oturmamış bir çocuğun yetişkinler ile aynı tempoda antrenman çıkartmasını beklemek o çocuğu bedensel ve zihinsel olarak yıpratacak, öz güvenini düşürecektir. Bu sebeplerden ötürü çocukların, diğer çocuklarla birlikte kendilerine uygun bir eğitime dahil olmaları gerekmektedir.